reklama

Ultimatny slany kolacik

Vcera vecer sme oslavovali 40. Nie moju. Mojej svagrinej. Pripravili sme super prekvapko, o com samozrejme vobec nevedela. Manzel ju priniesol do nasej malej kaviarnicky kde sme vsetcia cakali v tme a ani nemukli. Trochu to pripominalo horor, ked sa v tme blizili ku dveram a zrazu : svetlo, hurrraa, happy birthdaaaay, hudba, party jedlo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zabava bola vynikajuca a jedla od vymyslu sveta. Ved aj bolo! Moj prispevok sa ujal fantasticky, co ma potesilo. Vlastne som ho musela piect uz druhy krat, co bol tak ziadany.

Obrázok blogu

Tu to mame - slany kolacik(listkove cesto) plneny karamelizovanou cervenou cibulou, asparagus, monge-e-tout(vid 'Gurmansky slovnik'), kozi syr. Vyzera trochu ako hamburger, ale ziadne obavy, to je len moja ilustracia!

Co nakupit:

-cervena cibula(5-6 velkych cibul na 18 kolacikov)

-listkove cesto (1 kg)

-nejake cerstvu zelenu(aj fialovu) zeleninu (moze byt aj cinska kapusta-nakrajana na sirsie platky, alebo kapusta, ak nie je mange-tout)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

-balzamikovy ocot

-sherry(alebo cervene vino)

- kozi syr (alebo iny vystrednej silnej chute)

- krevety alebo udeny losos

Co potrebujeme:

- pracovnu plochu na valkanie cesta

- 1 x formu(koliesko) na vykrajovanie s priemerom asi 10cm, 1 x formu s priemerom 7 cm

Priprava:

Zapneme ruru na pecenie na 180 stupnov( aby bola predhriata ked vlozime nase kolaciky)

Cesto dame von z chladnicky a nechame asi 1/2 hodinu stat aby trocha zmaklo. Potom poprasime mukou pracovnu dosku a zacneme cesto valkat, prevracat a mucit, aby sa nelepilo. Vyvalkame asi na hrubku 5 mm. Vykrajujeme kolieska vacsou formickou a potom zoberieme mensiu formicku a vtlacime ju do stredu vykrojenych koliesok asi tak do polovicky hrubky cesta, tak aby ste neprerazili uplne na spodok. Bude to taky zarez, co sa pri peceni ukaze a kde po upeceni dokola narezeme. Po vykrojeni koliesok(kolacikov), pripravime plech, stetkou natrieme roztopenym maslom(alebo len vlozime papier na pecenie) aby sa nase vykrojene kolaciky pri peceni nenalepili na plech. Potom kolaciky natrieme vajickom a dame do truby piect na asi tak 10-15 min. az kym pekne nadobudnu zlatisto-hnedu farbu a budu krasne zdvihnute.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vyberieme, nechame 5 minut stat a potom ostrym nozom zacneme jemne narezavat nase nadvihnute kolaciky dookola po zareze, ktory sme spravili s mensou formickou. Po narezani zdvihneme vrch, co nam posluzi ako klobucik na prykrytie po naplneni kolacika.

Popri peceni, pripravime si karamelizovanu cibulu a dressing. Do velkej sklenej misy nalejeme plny pohar medu(250ml), sprcneme asi 2 poliev.lyz. balzamikoveho octu, potom trochu viac sherry(ci cerv.vino-asi 1dcl) a nakoniec olivovy olej(asi 2 dcl). Zoberieme si metlicku na trepanie a dobre vsetko pretrepeme, az kym sa nam vytvori hustejsia emulzia(dressing). Dame nabok a pripravime cervenu cibulu. Osupeme, odkrojime konce, prerezeme na polovicku a zacneme krajat sirsie kusky(asi 1cm), hodime ich do nasej medovej emulzie a premiesame. Pripravime velku hlbsiu panvicu, vlejeme vsetko do panvice a zacneme na vyssom ohni varit, bez pokrievky. Sem-tam pomiesame, ale inac nechame samo sa varit a karamelizovat.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medzi tym, nad parou uvarime cerstvu zeleninu a dame nabok.

Tiez mozeme pripravit tenke platky kozieho syra.

Cibula bude skaramelizovana ked sa vacsina emulzie vstrebe a vyvari a cibula bude velmi makka a sem-tam viac tmava.

Nakoniec, ked mame vsetko pripravene, len vlozime do upecenych kolacikov za lyzicu skaramelizovanej cibule, udusenej zeleniny, 1 krevetu alebo platok lososa, navrch dame platok syra a prykrijeme vopred vyrezanym klobucikom. Netreba si robit starosti pekne ukladat zeleninu do kolacika, len tak vselijak rychlo to tam naplieskat, aby to aj vytrcalo z kolacika. Potom ich mozeme hodit do truby na minutku, aby sa syr trocha roztopil. Rychlo vyberieme a 'voila' - ultimatny slany kolacik! Prajem dobre hryzkanie! 

Andrea Russell

Andrea Russell

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vydata a zijuca vo V.Britanii. Rodinny prirastok- anglicky chrt, najvacsia zaluba - kucharcenie, gastronomia a pod. Som ucitelka klavira a vo volnom case kucharka v skvelej restauracii. Zoznam autorových rubrík:  November 2005December 2005SladkeSlaneVianocneRestauracneGurmansky slovnikSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu